«Η Μ. εδώ και πολλά χρόνια φοβάται να μπει στο ασανσέρ, και για να πάει στο γραφείο της ανεβοκατεβαίνει 5 ορόφους 2 φορές την ημέρα. Η Μ. τρέμει στην ιδέα να μπει μέσα σε κλειστούς χώρους χωρίς όπως ασανσέρ, αεροπλάνα, κινηματογράφο κ.α. Μετά από αρκετά χρόνια ταλαιπωρίας αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από ειδικό για να αντιμετωπίσει την κλειστοφοβία. Χρειάστηκαν οκτώ συναντήσεις εμβάθυνσης στην εικονική πραγματικότητα για να αντιμετωπίσει μόνιμα τις φοβίες της και να γίνει ξανά λειτουργική.»

Ως μέχρι πρόσφατα είχαμε συσχετίσει την εικονική πραγματικότητα(Virtual Reality)  με την ψυχαγωγία , την εκπαίδευση και το gaming. Ωστόσo μετά από χρόνια ερευνών και δοκιμών αποδεικνύεται ότι η εικονική πραγματικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς και σε πολλούς τομείς της υγείας όπως στην ψυχοθεραπεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας χαρακτήρισε το 2017 «έτος εικονικής πραγματικότητας».

Το ασφαλές τρισδιάστατο περιβάλλον που προσφέρει η νέα τεχνολογία της εμβύθισης χρησιμοποιείται πλέον από τους ειδικούς ως πολύτιμο «εργαλείο» για την θεραπεία των φοβιών (κοινωνική φοβία, κλειστοφοβία, αραχνοφοβία, κυνοφοβία, φοβία για το αεροπλάνο, ακροφοβία, αγοραφοβία και φόβος οδήγησης), του μετατραυματικού στρες και των διαταραχών πανικού, ενώ νέες μελέτες αποκαλύπτουν την αποτελεσματικότητά του στην αντιμετώπιση μιας σειράς παθήσεων, τόσο νοητικών όσο και σωματικών.

Για παράδειγμα, στη θεραπεία με χρήση Εικονικής Πραγματικότητας για την φοβία με τα αεροπλάνα, ο θεραπευτής δεν χρειάζεται να οδηγήσει τον θεραπευόμενο σε έναν εξομοιωτή αεροπλάνου, ούτε να ταξιδέψει μαζί του αεροπορικώς. Αντιθέτως, όλα γίνονται στην άνεση και την ασφάλεια του γραφείου του ειδικού μέσω του υπολογιστή. Αφού συνδέσει τον θεραπευόμενο με το πρόγραμμα εικονικής πραγματικότητας, τον «μεταφέρει» στο περιβάλλον του αεροδρομίου και σταδιακά στο περιβάλλον του αεροπλάνου, όπου ο θεραπευόμενος, σε κάθε συνεδρία, θα βιώσει την προετοιμασία του αεροπορικού ταξιδιού από το σπίτι, φτιάχνοντας την βαλίτσα του, μετά στο ταξί πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο, το check in, την απογείωση, την πτήση και την προσγείωση, έχοντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία πτήσης, όμοια με αληθινή. Παράλληλα, ο θεραπευτής μετρά τα επίπεδα του stress και παρατηρεί που ακριβώς είναι το πρόβλημα. Εκτός από το εικονικό ταξίδι ο θεραπευτής μέσω του Η/Υ και ενός ειδικού μετρητή, θα καταγράφει τα επίπεδα του άγχους, την εγκεφαλική δραστηριότητα και τον αναπνευστικό ρυθμό σε πραγματικό χρόνο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ψυχο-εκπαίδευση και μάθηση τεχνικών διαχείρισης του άγχους.

Πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του UCLA δείχνει ότι η ψυχοθεραπεία με χρήση της εικονικής πραγματικότητας:

  • έχει ανάλογα αποτελέσματα με αυτά της κλασσικής θεραπείας
  • τα αποτελέσματα μεταφέρονται και στην πραγματική ζωή του ατόμου δίχως να μένουν μόνο στην εικονική κατάσταση
  • και έχουν διάρκεια στο χρόνο

Οι συνεδρίες γίνονται από επαγγελματίες κλινικούς ψυχολόγους ή ψυχίατρους, εκπαιδευμένους σε προγράμματα γνωσιακής, συμπεριφορικής και εικονικής θεραπείας.

 

Save