Θέλετε να ταξιδέψετε αλλά φοβάστε τα αεροπλάνα;

Θέλετε να πάτε διακοπές αεροπορικός αλλά σκέφτεστε τους κινδύνους ενός εναέριου ταξιδιού;

Έχετε συγγενείς και φίλους στο εξωτερικό που θέλετε να επισκεφθείτε αλλά σας εμποδίζει η φοβία για το αεροπλάνο;

Αν απαντάτε «Ναι» τότε δεν είστε οι μόνοι.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πάσχουν από την λεγόμενη φοβία του αεροπλάνου ή αλλιώς πετοφοβία, και δεν πιστεύουν ότι μπορεί να την αντιμετωπίσουν. Αυτό βέβαια δεν ισχύει αφού έχουμε στη διάθεση μας ένα τεχνολογικό θαύμα του 21ου αιώνα, την Εικονική Πραγματικότητα (Virtual reality therapy).
Η Εικονική Πραγματικότητα σε συνδυασμό με την ψυχολογική θεραπεία εμπεριέχει τεχνικές βαθμιαίας και συστηματικής έκθεσης σε πραγματικές καταστάσεις που προκαλούν φόβο, είναι η πλέον αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των ειδικών φοβιών. Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τη θεραπεία της πετοφοβίας, ο θεραπευόμενος εκτίθεται βαθμιαία ή συστηματικά από την άνεση της καρέκλας του μέσω του προσομοιωτή πτήσεων με την καθοδήγηση, πάντα, του ειδικού.
Η αντιμετώπιση της πετοφοβίας γίνεται πλέον με την βοήθεια μιας ειδικής κάσκας, που κατασκευάστηκε αποκλειστικά από βιοτεχνολόγους επιστήμονες της εταιρείας Psious, και έχει δοκιμαστεί επί σειρά ετών σε άτομα που πάσχουν από διάφορες φοβίες και αγχώδεις διαταραχές. Στόχος της θεραπείας είναι η σταδιακή εξοικείωση με τις φοβίες μας μέσα από σενάρια εικονικής πραγματικότητας.
Η τεχνολογία της Eικονικής Πραγματικότητας συνεχώς εξελίσσεται και εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερους τομείς της ψυχικής υγείας. Ήδη, εκτός από τη θεραπεία της πετοφοβίας, υπάρχουν διαθέσιμα εικονικά περιβάλλοντα κατάλληλα για τη θεραπεία και άλλων ειδικών φοβιών και διαταραχών του άγχους, όπως για παράδειγμα της αγοραφοβίας, της κλειστοφοβίας, της υψοφοβίας/ακροφοβίας, της ενεσοφοβίας, της εντομοφοβίας, της κοινωνικής φοβίας αλλά και της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.

Η Δρ Πέιτζ Άντερσον, ψυχολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας για να βοηθήσει τους ασθενείς της να ξεπεράσουν τη φοβία των αεροπλάνων και της διάλεξης ενώπιον κοινού.

«Η καλύτερη θεραπεία για τους πάσχοντες από φοβίες είναι η συνεχής έκθεση στο φοβικό αντικείμενο – ουσιαστικά το “αντιμετώπισε τον φόβο σου”», λέει. «Στον αληθινό κόσμο όμως, η συνεχής έκθεση στο φοβικό αντικείμενο είναι δύσκολη, λ.χ. το να ταξιδεύει κάποιος συνέχεια με αεροπλάνο έχει υψηλό οικονομικό κόστος. Αν όμως εκτίθεσαι εικονικά, μπορείς να κάνεις άπειρες απογειώσεις».

Σχετική μελέτη της Δρος Άντερσον έδειξε ότι οι πάσχοντες που χρησιμοποίησαν την εικονική πραγματικότητα παρουσίασαν την ίδια βελτίωση με εκείνους που έκαναν θεραπεία με αληθινά ταξίδια.

 

*O Ευάγγελος Ορφανίδης είναι επιστημονικός συνεργάτης της Psious.

Save