Πολύ πιθανόν να είστε και εσείς στην κατηγορία των ατόμων που εμφανίζουν δυσφορία στη θέα αίματος ή σε ότι έχει σχέση με αυτό όπως σύριγγες και τραυματισμοί, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων ταλαιπωρούνται από αυτή τη φοβία .

Η φοβία αίματος κατατάσσεται στην κατηγορία των ειδικών φοβιών. Το άτομο παρουσιάζει συχνά προ-λιποθυμικά ή και λιποθυμικά επεισόδια στη θέα αίματος. Πριν την λιποθυμία τα περισσότερα άτομα περιγράφουν ότι βιώνουν συμπτώματα όπως ανησυχία, ζάλη, ναυτία, θολή όραση, «κρύο ιδρώτα», αδυναμία και βουητό στα αυτιά.

Τα συμπτώματα της φοβίας αυτής πυροδοτούνται από εσωτερικά και εξωτερικά ερεθίσματα όπως η άμεση θέα αίματος σε πληγές (ανθρώπων ή ζώων), οι σύριγγες, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά την αιμοληψία, εικόνες τραυματισμένων ανθρώπων, διηγήσεις σχετικές με το αίμα, ντοκιμαντέρ με εγχειρήσεις, ακόμα και η σκέψη ότι μπορεί κάποιος να χτυπήσει και να αιμορραγήσει είναι κάποια από αυτά τα ερεθίσματα.

Σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα λιποθυμούν ακόμα και στο άκουσμα της λέξης «αίμα». Αυτό έχει σαν συνέπεια να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό η καθημερινότητα και η λειτουργικότητα τους.

Συνήθως, η φοβία αυτή ξεκινά τυχαία με μια εμπειρία λιποθυμίας στην επαφή του ατόμου με κάποιο από τα παραπάνω ερεθίσματα, όπως σε περίπτωση αιμοληψίας -αιμοδοσίας και επαφής με τραύμα που αναβλύζει αίμα. Μετά από την εμπειρία της λιποθυμίας το άτομο φοβάται μήπως ξαναπάθει λιποθυμία με κάποιο ερέθισμα, όπως το αίμα, αλλά και οποιοδήποτε άλλο ερέθισμα συνδέεται με το αίμα, όπως οι σύριγγες και οι βελόνες, οι φλεβοκαθετήρες και οι ιατρικές εκείνες εξετάσεις ή διαδικασίες που απαιτούν ο γιατρός να επέμβει στο σώμα με κάποιο ιατρικό εργαλείο το οποίο οι άνθρωποι με αυτή τη φοβία φοβούνται ότι θα τους προκαλέσει αιμορραγία και η θέαση του αίματος να τους προκαλέσει λιποθυμία.

Πως γίνεται η θεραπεία με την εμβύθιση στην Εικονική Πραγματικότητα

Το κύριο συστατικό της θεραπείας με την Εικονική Πραγματικότητα είναι η σταδιακή έκθεση του ατόμου στα ερεθίσματα που του προκαλούν φόβο. Αυτό γίνεται ανώδυνα μέσα από την ασφάλεια και την εποπτεία του ειδικού. Σε συνδυασμό με την Ε.Π χρησιμοποιείται και η τεχνική της εφαρμοσμένης έντασης των μυών (applied tension). Το άτομο εκπαιδεύεται στην διαδοχική άσκηση έντασης στους διάφορους μύες του σώματος και έχει σαν αποτέλεσμα την αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων τόσο του καρδιακού ρυθμού όσο και της πίεσης του αίματος και κατά συνέπεια αποτρέπει την λιποθυμία.

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε 70001004
Ευάγγελος Ορφανίδης Εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος, DipCH

Save