Η αγοραφοβία εντάσσεται διαγνωστικά στις αγχώδεις διαταραχές. Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία το άτομο αντιδρά με υπερβολικό άγχος σε μια σειρά καταστάσεων τις οποίες ερμηνεύει ως εν δυνάμει απειλητικές.

Χαρακτηριστικό της αγοραφοβίας είναι ο έντονος φόβος που νιώθει το άτομο όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστους χώρους. Συνήθως είναι ο φόβος ότι η διαφυγή θα είναι δύσκολη σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, έτσι αποφεύγει τα μέρη στα οποία νιώθει ευάλωτος (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς, σουπερμάρκετ, αναμονή σε ουρές, κλειστούς χώρους) συχνά το άτομο για να μπορέσει να βγεί εκτός σπιτιού επιζητά την συνοδεία ενός φίλου ή συγγενούς.

Συνήθως τα άτομα με αγοραφοβία παθαίνουν κρίσεις πανικού, που μπορεί να ενισχύσουν τα συμπτώματα της αγοραφοβίας με την σταδιακή αποφυγή των απειλητικών καταστάσεων όπως είχα προαναφέρει.

«Δεν μπορώ να βγω έξω από το σπίτι μόνος», «Θα πάθω κρίση πανικού καθώς περιμένω στην ουρά», «Δεν είμαι ασφαλείς εκτός σπιτιού». Αυτές είναι λίγες από τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις του αγοραφοβικού ατόμου που συντηρούν και ενισχύουν δυνητικά το άγχος του.

Οι αυτόματες αρνητικές σκέψεις αδρανοποιούν το άτομο, με αποτέλεσμα να αποφεύγει την έκθεση σε φοβικές καταστάσεις εμποδίζοντας τον εαυτό του να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πραγματική απειλή. Έτσι κλείνεται όλο και περισσότερο σε ένα φαύλο κύκλο φόβου, και απώλειας της αυτονομίας, με αντίκτυπο στην καθημερινή του λειτουργικότητα.

Πότε θα πρέπει να αποταθούμε στον ειδικό;

-Όταν επηρεάζεται η κοινωνική και προσωπική ζωή του ατόμου.

-Όταν το άτομο εμφανίζει πόνο στο στήθος, δύσπνοια, κεφαλαλγία, ζάλη, κρίσεις λιποθυμίας ή ανεξήγητη αδυναμία και εξάντληση.

-Όταν εμφανίζεται κατάθλιψη με τάσεις αυτοκτονίας ή εγκληματικών πράξεων.

Η αγοραφοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μέσα από μια ευρεία γκάμα ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων σε συνδυασμό, αν κρίνεται αναγκαίο, με φαρμακοθεραπεία. Ο θεραπευτής βοηθά το άτομο να αποκτήσει επίγνωση του εαυτού του εντοπίζοντας και τροποποιώντας τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις.

Μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους είναι και η Ψυχοθεραπεία μέσω Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality Exposure Therapy). Με τη χρήση μιας ειδικής πλατφόρμας (ηλεκτρονικός υπολογιστής και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας) κι ενός τρισδιάστατου περιβάλλοντος, ειδικά διαμορφωμένου για τις ανάγκες της θεραπείας όπου προσαρμόζεται εξατομικευμένα, ο θεραπευόμενος θα μπορέσει να ξεπεράσει την αγοραφοβία του από την άνεση του γραφείου του ειδικού, χωρίς να εκτίθεται άμεσα στη φοβία του.

Να κλείσω δανειζόμενος, τα λόγια ενός μεγάλου Έλληνα του Νίκου Καζαντζάκη.

«Η σπηλιά που φοβάσαι να μπεις, κρύβει το θησαυρό που ψάχνεις!»

Για περισσότερες πληροφορίες για την μέθοδο της Εικονικής Πραγματικότητας 70001004

 

Ευάγγελος Ορφανίδης – εγγεγραμμένος Κλινικός ψυχολόγος

Save

Save