Επίκαιρο όσο ποτέ το θέμα μας. Ποιος ο ρόλος του καρναβαλιού στην κοινωνία; Σε τι ωφελεί το μεγάλο αυτό πάρτυ που γίνεται μια φορά το χρόνο;
Το καρναβάλι μας απαλλάσει από τους κανόνες της καθημερινής ζωής, σατιρίζοντας τα κακώς κείμενα και αντιστρέφοντας τους κοινωνικούς ρόλους. Το καρναβάλι είναι ένα σύντομο διάλειμμα από την ενήλικη, σοβαροφανή και ίσως βαρετή καθημερινότητα μας. Η παιδική ανεμελιά αναδύεται από τον «παλιμπαιδισμό» της ημέρας αυτής και καταλύει τις κοινωνικές συμβάσεις αλλά και τους καθιερωμένους ρόλους, έτσι ο καθένας μας δημιουργεί την ταυτότητα που θέλει να παρουσιάσει μέσω μιας στολής ή μιας μάσκας. Η επιλογή μάσκας ή στολής δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού εκφράζει τον χαρακτήρα μας αλλά και κομμάτια του υποσυνείδητού μας. Το σημαντικό είναι να αποφασίσουμε ελευθέρα, και εμείς και να αφήσουμε και τα παιδιά μας να το κάνουν, και χωρίς φόβους ή κοινωνικά στερεότυπα που μας επιβάλλονται. Το καρναβάλι μας βοηθά να κοινωνικοποιηθούμε αλλά και να εκφράσουμε τον εαυτό μας μέσα από μια διασκεδαστική, σατυρική, χαοτική, πολιτιστική εκδήλωση.
Το καρναβάλι γίνεται το μέσο μας για την αναβίωση της ξενοιασιάς της παιδική μας ηλικίας, απαλλαγμένης από τον πουριτανισμό και τα κοινωνικά στερεότυπα. Ο Oscar Wilde είπε πως «Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια».

 

Ευάγγελος Ορφανίδης Κλινικός Ψυχολόγος

Save