To Unbroken αφηγείται την ιστορία του διεθνούς φήμης αθλητή Louis Zamperini και συγκεκριμένα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ενώ υπηρετεί στην Αμερικανική αεροπορία στις μάχες απέναντι στην Ιαπωνία, το αεροπλάνο του οποίου είναι μέλος πληρώματος, θα συντριβεί αφήνοντας τον ναυαγό στον Ειρηνικό ωκεανό και πολύ σύντομα αιχμάλωτο πολέμου στα χέρια του αντιπάλου. Είναι μια ιστορία δύναμης, πείσματος, υπομονής και αντοχής, τόσο σωματικής όσο και ψυχολογικής. Είναι μια αληθινή ιστορία.

Παιδί Ιταλών μεταναστών, μεγάλωσε στην Καλιφόρνια όπου αρχικά έγινε στόχος επιθέσεων από άλλα παιδιά που τον κορόιδευαν επειδή δεν μιλούσε καλά αγγλικά.

Συνηθισμένες καταστάσεις μεταξύ ανηλίκων… Ο πατέρας του όμως του δίδαξε πυγμαχία κι έτσι από θύμα, έγινε θύτης, δέρνοντας τα πιο αδύναμα παιδιά για διάφορους ασήμαντους λόγους. Ο ίδιος παραδέχεται ότι έκανε «μπούλινγκ» έως τη στιγμή που τον κέρδισε ο στίβος και τα 5.000 μέτρα Σε ηλικία μόλις 19 ετών, ο Λούις Ζαμπερίνι έγινε το νεαρότερο μέλος της ομάδας των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου. Για να προκριθεί απέκλεισε τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ, Ντον Λας!

Στην κούρσα των 5.000 μέτρων τερμάτισε στην 8η θέση. Όμως, έκανε έναν εκπληκτικό τελευταίο γύρο σε 56 δευτερόλεπτα που εντυπωσίασε τον Χίτλερ, ο οποίος επέμενε να τον συναντήσει προσωπικά.

Από τον στίβο στο πιλοτήριο

Το 1941 όπως όλοι οι Αμερικανοί ήρθε η σειρά του να καταταχθεί. Τον κάλεσαν Πολεμική Αεροπορία και μετά από ένα χρόνο συμμετείχε σε μια αποστολή για τον εντοπισμό ενός πληρώματος αεροσκάφους, που είχε χαθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το αεροπλάνο του παρουσίασε μηχανικά προβλήματα και κατέπεσε με συνέπεια από τους 11 επιβάτες να χάσουν τη ζωή τους οι 8. Ο Ζαμπερίνι ήταν μεταξύ των επιζώντων και έμεινε 47 μέρες σε μία σχεδία καταμεσής του ωκεανού.

Τον έσωσαν οι Ιάπωνες που το εντόπισαν και τον οδήγησαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης κοντά στη Γιοκοχάμα. Εκεί βασανίστηκε άγρια, αλλά κατάφερε να επιβιώσει και επιπλέον να διασκεδάζει με διάφορους ευρηματικούς τρόπους τους συγκρατούμενούς του. Ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του θεωρήθηκε νεκρός. Ο Ζαμπερίνι έμεινε φυλακισμένος έως το τέλος του πολέμου, το 1945 οπότε και επέστρεψε στις ΗΠΑ. Η πατρίδα τον υποδέχτηκαν ως ήρωα. Ήταν σχετικά γνωστός από τον αθλητισμό και επιβίωσε από την πτώση του αεροπλάνου, από τη μανία του ωκεανού και από τα βασανιστήρια των Ιαπώνων. Αν δεν είναι αυτός ήρωας, ποιος είναι;

Μηχανή του Χρόνου: Τον θαύμασε ο Χίτλερ, έζησε σε σχεδία, τον βασάνισαν και η Αντζελίνα Τζολί κάνει τη ζωή του ταινία

Το βιβλίο που γίνεται ταινία

Πριν από τη Τζολί, η ιστορία του Ζαμπερίνι είχε συναρπάσει τη συγγραφέα Λόρα Χίλενμπραντ η οποία έγραψε το ομότιτλο βιβλίο (Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience and Redemption ). Σε αυτό το βιβλίο βασίζεται το σενάριο των αδελφών Κοέν που θα γίνει ταινία. Οι Τζολί και Ζαμπερίνι γνωρίστηκαν τυχαία επειδή μένουν σε κοντινά σπίτια στο Χόλυγουντ.

Μηχανή του Χρόνου: Τον θαύμασε ο Χίτλερ, έζησε σε σχεδία, τον βασάνισαν και η Αντζελίνα Τζολί κάνει τη ζωή του ταινία

 

 

Πηγή: Μηχανή του χρόνου