Ένας μικρός οδηγός με χρήσιμες συμβουλές για τους μαθητές
Το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα των αρνητικών μας σκέψεων και του φόβου της αποτυχίας

Το καλοκαίρι σιγά-σιγά αρχίζει και η σχολική χρονιά φθάνει στο τέλος της. Ωστόσο, για τους μαθητές απομένει μια πολύ σημαντική εκκρεμότητα, η εξεταστική περίοδος. Οι εξετάσεις μπορεί να είναι ενδοσχολικές, προεισαγωγικές, γιακάποια παιδιά να είναι η πρώτη φορά, για άλλα όχι, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι πάντοτε μας δημιουργεί έντονο άγχος και αγωνία. Το άγχος είναι αποτέλεσμα των αρνητικών μας σκέψεων και του φόβου της αποτυχίας. Στις πιο πολλές περιπτώσεις ξεκινά ένας εσωτερικός διάλογος που πυροδοτεί αυτό το συναίσθημα: «Τι θα μου πουν γονείς μου αν τυχόν αποτύχω;», «Αν δεν περάσω το μάθημα τι θα γίνει;», «Είναι μεγάλη η ύλη, δεν προλαβαίνω με τίποτα να διαβάσω».

Το «σαμποτάρισμα» του εαυτού μας
Με αυτές τις αρνητικές σκέψεις σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και προκαλούμε άθελα μας αυτό το οποίο φοβόμαστε. Αυτό είναι που λέμε το αρνητικό άγχος. Από την άλλη, το θετικό-δημιουργικό άγχος λειτουργεί πάντοτε υπέρ μας, είναι αυτό πουμας παρακινεί να δρούμε και να πετυχαίνουμε τον στόχο μας.

Μπορούμε εύκολα να μετατρέψουμε το αρνητικό άγχος σε θετικό αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης και κατ’ επέκτασιν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε πριν από την εξεταστική. Σαν πρώτη κίνηση πρέπει να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που μας αγχώνει. Είναι ο φόβος ότι θα απογοητεύσουμε τους γονείς μας;Το ότι δεν είμαστε αρκετά έτοιμοι; Το να σκεφτόμαστε θετικά είναι επιλογή. Επιλέξτε να είστε θετικοί. Η κάθε αποτυχία όπως και η επιτυχία είναι μέρος της ζωής μας, καθώς είναι δύο καταστάσεις που τις συναντάμε συνεχώς στην πορεία μας.

Το άγχος και των γονιών
Δεν πρέπει να παραλείψω ακόμα έναν σημαντικό παράγοντα, το άγχος των γονιών. Πολλοί γονείς νιώθουν ότι αυτοί δίνουν εξετάσεις βιώνοντας την αγωνία και το άγχος πιοπολύ και από το παιδί. Αυτό βέβαια προκαλεί ακόμη πιο έντονο άγχος στο παιδί, αφού πλέον πρέπει να ικανοποιήσει εκτός από τον εαυτό του, και τους γονείς του. Ένα σημαντικό σημείο είναι η καλλιέργεια υπευθυνότητας στις σχολικές υποχρεώσεις από πιο μικρή ηλικία, καθώς αυτό βοηθά σταδιακά τα παιδιά να έχουν σωστό προγραμματισμό στο διάβασμα.

Μερικά tips για τους μαθητές
Για αντιμετώπιση της κατάστασης καλό θα ήταν οι μαθητές να ακολουθήσουν τα εξής βήματα-tips:
* Προγραμματίστε τις μέρες του διαβάσματος για το τι και πότε θα διαβάσετε το κάθε μάθημα.
* Αποφεύγετε να διαβάζετε με εξαντλητικούς ρυθμούς και με ξενύχτια.
* Κάντε μικρά και τακτικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.
* Ο επαρκής ύπνος, η καλή διατροφή καιη άσκηση ενισχύουν τη μνήμη και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου γενικότερα.
* Επικεντρωθείτε στα θέματα που σας δυσκολεύουν, παρά στα θέματα που ήδη γνωρίζετε.
* Πριν από την εξέταση μη συζητάτε με τους υπόλοιπους τι ξέρετε και τι όχι. Το πιο πιθανό να σας προκαλέσει άγχος αν διαπιστώσατε ότι έχετε ξεχάσει κάτι.
* Αποφεύγετε να έχετε μαζί σας στον χώρο του διαβάσματος ηλεκτρονικές συσκευές (τάμπλετς, τηλέφωνα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, κ.ά.) και γενικά ό,τι μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή.
* Αν σας δυσκολεύει κάποιο σημείο, μην τα παρατάτε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και συνεχίστε στο επόμενο μέχρι να σας έρθει η «έμπνευση».
* Αυτοπεποίθηση! Αυτοπεποίθηση! Αυτοπεποίθηση! Πάρτε αργές και βαθιές ανάσες, αφήστε το άγχος στο σπίτι και όλα θα πάνε καλά. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι δεν υπάρχουν μαγικά φίλτρα ούτε μαγικά ραβδάκια, οπόταν μια καλή προετοιμασία επιβάλλεται.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Κλινικός Ψυχολόγος, DipCH