Το θέμα Αυνανισμός είναι ταμπού πόσο μάλλον όταν αφορά την παιδική ηλικία. Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο μετά από ερώτημα μιας αναγνώστριας που αφορορούσε την κόρη της.

Ερώτημα

“Η κόρη μου είναι 2,5 ετών και τον τελευταίο καιρό βάζει το χέρι ανάμεσα στα πόδια της και χαιδεύεται. Συνήθως αυτό γίνεται την ώρα του παιχνιδιού. Η παιδίατρος, μας είπε να μην λέμε τίποτα και να μην δίνουμε σημασία. Όμως με προβληματίζει το γεγονός ότι αυτό γίνεται πολλές φορές την ημέρα και ανησυχώ μήπως το κάνει και εκτός σπιτιού. Τί να κάνω;”

Απάντηση

Πολλοί γονείς συχνά ανησυχούν παρατηρώντας την ανάπτυξη της σεξουαλικότητας στην πρώιμη αυτή ηλικία. Ωστόσο, είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά να δείχνουν από μικρή ηλικία ενδιαφέρον για τα γεννητικά τους όργανα. Η εξερεύνηση και η ανακάλυψη του σώματος τους μέσω της αυτοικανοποίησής, είναι απαραίτητο στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης.

Ο αυνανισμός για το παιδί είναι ένας τρόπος εκτόνωσης και έκφρασης πιθανής ανησυχίας ή αναστάτωσης που αισθάνεται. Γενικά, η ενασχόληση του παιδιού με το σώμα του είναι απολύτως φυσιολογική, αφού όμως το κάνει συνεχώς, καλό είναι να εξετάσετε προσεκτικά την καθημερινότητα του παιδιού και να αναλογιστείτε μήπως για κάποιους λόγους δέχεται πιέσεις ή άγχος. Πιθανόν, να πυροδοτείται από ένα αγχώδες οικογενειακό περιβάλλον, απαγορευτικό με υπερβολικές προσδοκίες που δημιουργεί ένταση και ανασφάλεια.

Επίσης, πολλοί γονείς νομιζόμενοι ότι πρόκειται για κάτι «κακό» μαλλώνουν το παιδί. Η τακτική αυτή πιθανόν να δημιουργήσει ενοχές στο παιδί για την σεξουαλικότητα του με αποτέλεσμα στο μέλλον να αντιμετωπίσει δυσκολίες γύρω από το θέμα αυτό. Αν επικεντρωθούμε στην καταστολή του αυνανισμού πολύ πιθανόν να ενισχύσουμε στο παιδί την συμπεριφορά αυτή. Σε τέτοιες περιπτώσεις διατηρούμε την ψυχραιμία μας αποσπώντας την προσοχή του παιδιού με κάτι άλλο. Το πιο σημαντικό απ΄όλα είναι να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο με το παιδί μας μειώνοντας έτσι οποιαδήποτε ανυσηχία ή ένταση μπορεί να βιώνει.

Ευάγγελος Ορφανίδης Κλινικός ψυχολόγος