Σίγουρα σε κανένα μας δεν αρέσει να είναι μέσα σε κλειστούς σκοτεινούς χώρους. Όμως ποια είναι η διαφορά μιας απλής δυσαρέσκειας με την κλειστοφοβία. Η κλειστοφοβία είναι μια ειδική φοβία που εντάσσεται διαγνωστικά στην κατηγορία των αγχωδών διαταραχών. Η κλειστοφοβία χαρακτηρίζεται από έντονο και επίμονο φόβο του ατόμου όταν βρίσκεται σε κλειστούς χώρους όπως το ασανσέρ, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ή συνωστισμένους χώρους χωρίς παράθυρα. Συνήθως όταν το άτομο εκτίθεται στα φοβικά περιβάλλοντα, εκδηλώνει μια αγχώδη αντίδραση υπό την μορφή μιας αιφνίδιας κρίσης πανικού. Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης ποικίλουν, μερικά από αυτά είναι η εφίδρωση, τρέμουλο, αίσθημα πνιγμού, τάση λιποθυμίας κ.α. Το άτομο που βιώνει αυτή την κατάσταση αναγνωρίζει ότι ο φόβος του είναι υπερβολικός αλλά παρ’όλα αυτά δεν μπορεί να διαχειριστεί την αντίδραση του απέναντι στο φοβικό αντικείμενο.

Πως θεραπεύεται η κλειστοφοβία;

Όταν το άτομο αποφεύγει τους κλειστούς χώρους μεγεθύνει και ενισχύει τη φοβία του χωρίς να δίνει ποτέ την ευκαιρία στον εαυτό του να αντιληφθεί ότι με το να παραμείνει σε κλειστώ χώρο δεν απειλείται. Η πιο αποτελεσματική και διαδεδομένη θεραπεία στην καταπολέμηση των φοβιών γενικότερα είναι η σταδιακή έκθεση του ατόμου στο φοβικό αντικείμενο με μια σειρά τεχνικών.

Εδώ έρχεται να υποβοηθήσει σημαντικά η τεχνολογία με την Εικονική Πραγματικότητα ή αλλιώς η Εμβύθιση στο εικονικό περιβάλλον. Το άτομο εκτίθεται σταδιακά στο φόβο του μέσα από μια ειδική πλατφόρμα με την ασφάλεια ότι «βρίσκεται» σε ένα εικονικό και ελεγχόμενο περιβάλλον. Έτσι το άτομο αρχίζει σταδιακά να εξοικειώνεται και να αντιμετωπίζει τις φοβίες του. Η διαδικασία αυτή γίνεται πάντοτε σε συνδυασμό με διάφορες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία, από ειδικούς ψυχικής υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες 70001004

Ευάγγελος Ορφανίδης Κλινικός Ψυχολόγος