ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο Κλινικός Ψυχολόγος είναι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας και μεταπτυχιακής ειδίκευσης στην Κλινική ψυχολογία. Είναι η ειδικότητα της ψυχολογίας που παρατηρεί, επεξηγεί, και εφαρμόζει θεραπευτικά πλάνα για την αντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς. Ο Κλινικός ψυχολόγος έχει γνώσεις ψυχοφαρμακολογίας και ψυχοπαθολογίας. Επίσης, αναλαμβάνει τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση διαταραχών και δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζει το παιδί, ο έφηβος ή/και ο ενήλικας.
Σίγουρα δεν είναι αναγκαίο για κάθε ψυχολογική πίεση και δυσκολία ή σε κάθε αρνητικό γεγονός να τρέχουμε στον ψυχολόγο. Όταν όμως νιώσουμε ότι χάνουμε την λειτουργικότητα, την ζωτικότητα και την διάθεση μας μέσα στην καθημερινότητα τότε είναι καλό να απευθυνθούμε στον ειδικό. Καλύτερα θα ήταν να επισκεπτούμε ψυχολόγο όταν: •έχουμε προσπαθήσει μόνοι μας ανεπιτυχώς να διαχειριστούμε το πρόβλημα μας και νιώθουμε συχνά άγχος, θλίψη, ένταση. •δε μπορoύμε να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο παρεμβαίνει στο συναίσθημα μας, τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, τη λειτουργικότητα μας και μειώνει την ποιότητα ζωής μας. •δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε και να αποδώσουμε στη δουλειά ή στις σπουδές μας. •νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαμάχη με τον εαυτό μας. •βρισκόμαστε σε μια περίοδο της ζωής μας την οποία δεν ξέρουμε πως να διαχειριστούμε. •δικοί μας άνθρωποι μας έχουν πει ότι ανησυχούν για εσάς. •έχουμε σωματικά συμπτώματα (π.χ. πονοκεφάλους) χωρίς αιτία. •νιώθουμε ότι τα συναισθήματα μας είναι πολύ έντονα και δυσκολευόμαστε να τα διαχειριστούμε. •θέλουμε να βελτιώσουμε τις προσωπικές μας σχέσεις.
Για να μπει ένα άτομο σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία πρέπει να είναι διαθετιμένο να συνεργαστεί με τον θεραπευτή. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος του ή δεν επιθυμεί να αλλάξει, δεν μπορείτε να το υποχρεώσετε να ακολουθήσει τη ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Παρ' όλα αυτά είναι βοηθητικό να ενθαρρύνετε το άτομο να αποδεχτεί την ύπαρξη του προβλήματος και να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να βελτιωθεί, ώστε να δει πιο θετικά την προσπάθεια για αλλαγή.
Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα από το ποιος είναι ο θεραπευτικός στόχος και η πολυπλοκότητα της κατάστασης που βιώνεις. Το κάθε άτομο έχει το δικό του ρυθμό επεξεργασίας και αφομοίωσης της θεραπευτικής διαδικασίας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συναντήσεις γίνονται μια ή δύο φορές την βδομάδα. Η μέρα και η ώρα αποφασίζονται από κοινού.
Ο κώδικας δεοντολογίας του ψυχολόγου αλλά και το προσωπικό απόρρητο του πελάτη τηρούνται τόσο στη θεραπεία δια ζώσης όσο και στην διαδικτυακή. Άρση απορρήτου γίνεται σε περιστάσεις απειλητικές για τη ζωή σας, των άλλων ή σε περιπτώσεις όπου τίθενται σε κίνδυνο παιδιά.