Αποτελεί έναν από τους πλεόν φερέλπιδες τομείς της υψηλής τεχνολογίας και πολυάριθμοι εφευρέτες, προγραμματιστές και καλλιτέχνες, ανά τον κόσμο προσπαθούν να εμπνευστούν νέες εφαρμογές για την εικονική πραγματικότητα.

Ήδη τομείς όπως το gaming, ο κινηματογράφος, το animation, τα social media και αρκετές εκφάνσεις της τέχνης έχουν δοκιμάσει να εντάξουν τη νέα γενιά Virtual Reality στα αφηγηματικά τους εργαλεία, με τόσο θεαματικά αποτελέσματα ώστε οι επιχειρηματίες της Silicon Valley, να βλέπουν μέσα από τις κάσκες και τα γυαλιά augmented reality, το νέο τεχνολογικό ‘Ελ Ντοράντο’.
Ποιος όμως θα φανταζόταν ότι η εικονική πραγματικότητα θα μπορούσε να έχει κι άλλου είδους εφαρμογές, όπως για παράδειγμα, στη θεραπεία της κατάθλιψης;
Όπως αποδεικνύει μια έρευνα που έγινε απο κοινού μεταξύ των πανεπιστημίων University College του Λονδίνου και ICREA University της Βαρκελώνης, μια επαναστατική θεραπεία κατά της κατάθλιψης μέσω Virtual Reality είχε πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα με τους ασθενείς-εθελοντές που έλαβαν μέρος να είναι λιγότερο επικριτικοί και περισσότερο συμπονετικοί απέναντι στους εαυτούς τους, έναν μήνα μετά την αρχή της θεραπείας.
Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα, ανέφεραν βελτίωση στην πνευματική τους υγεία και κλινικά σημαντική μείωση της σοβαρότητας της κατάστασής τους.
Πως λειτουργεί η θεραπεία;
Οι ασθενείς φορώντας μια κάσκα εικονικής πραγματικότητας βλέπουν ένα θλιμμένο ανήσυχο παιδί και τους ζητείται να το καθησυχάσουν έως ότου σταματήσει να κλαίει. Στη συνέχεια, μέσα στον εικονικό κόσμο, οι ασθενείς παίρνουν τη θέση του παιδιού βλέποντας έναν εικονικό ενήλικα, να τους επιστρέφει τη συμπόνοια χρησιμοποιώντας τις ίδιες καθησυχαστικές κινήσεις και φράσεις που χρησιμοποίησαν πριν εκείνοι, στο εικονικό παιδί. Οι ερευνητές των δύο Πανεπιστημίων, δοκίμασαν τη θεραπεία σε ένα γκρουπ εθελοντών ηλικίας 23 έως 65 ετών και στην παρουσίαση των ευρημάτων τους στην επιθεώρηση British Journal of Psychiatry Open μεταφέρουν τη διαπίστωσή τους ότι η εικονική πραγματικότητα “μπορεί να φέρει επανάσταση στην θεραπεία κατά της κατάθλιψης”.
Ο ιθύνων καθηγητής Chris Brewin είπε χαρακτηριστικά “δείχνοντας συμπόνοια στο εικονικό παιδί και κατόπιν ακούγοντας τα ίδια τους τα λόγια, οι ασθενείς μπαίνουν σε μια κατάσταση έμμεσης συμπόνοιας απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό”.

 

Για περισσότερες πληροφορίες 70001004