Η Βιανάδραση (Biofeedback) είναι μία σύγχρονη μη φαρμακευτική μέθοδος, η οποία χρησιμοποιεί μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και εξειδικευμένο λογισμικό, προκειμένου να οπτικοποιήσει τις ψυχοφυσιολογικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Η μέθοδος αυτή ΔΕΝ βλάπτει την υγεία, ΔΕΝ έχει παρενέργειες, ΔΕΝ εκπέμπει ραδιενέργεια που μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό του ατόμου, ΔΕΝ οδηγεί σε εξάρτηση και είναι ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.
Το άτομο ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ και ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ τις φυσιολογικές του λειτουργίες και αντιλαμβάνεται τον τρόπο που η ψυχική του διάθεση τις επηρεάζει. Με την βοήθεια του ψυχολόγου ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ ώστε να «ρυθμίζει» και να«ελέγχει» το πρόβλημα μόνος του, με την δική του δύναμη, χωρίς την χρήση φαρμάκων. Η Βιοανάδραση σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, απαιτεί όμως την ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του θεραπευόμενου.
 
Η πληροφόρηση που λαμβάνει το άτομο είναι άμεση, και η εικόνα λειτουργεί «ως καθρέπτης του εσωτερικού του εαυτού».
Ποια είναι η διαδικασία;
Σε μια τυπική συνεδρία βιοανάδρασης, ο εκπαιδευόμενος κάθεται αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα, ενώ είναι συνδεδεμένος με αισθητήρες, οι οποίοι τοποθετούνται σε διάφορα σημεία του σώματος ανάλογα με το είδος του συμπτώματος(δάκτυλα, μέτωπο, αυχένας, ώμος κ.λπ.). Οι αισθητήρες είναι συνδεδεμένοι με ένα κεντρικό μηχάνημα που καταγράφει τα βιοσήματα αυτών των σημείων και άμεσα προβάλλονται οπτικοακουστικά στην οθόνη του εκπαιδευόμενου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο εκπαιδευόμενος αντιλαμβάνεται και κατανοεί το τι συμβαίνει στο σώμα του και εκπαιδεύεται να χρησιμοποιήσει τις νοητικές του ικανότητες για να ρυθμίσει συγκεκριμένες λειτουργίες του σώματος που έχουν να κάνουν με το στρες και προσπαθώντας να τις επαναφέρει στο φυσιολογικό ή επιθυμητό επίπεδο.
Που βοηθάει;
 
Η Βιοανάδραση αποτελεί σήμερα η πιο αποτελεσματική μέθοδος στην αντιμετώπιση σειρά ψυχικών και ψυχοσωματικών προβλημάτων, αλλά χρησιμοποιείτε επίσης και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Αντιμετωπίζει:
 
Ψυχικές Διαταραχές
 
– Κρίσεις Πανικού
 
– Κατάθλιψη
 
– Άγχος
– Φοβίες
 
– Αϋπνίες
 
– Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες
 
– Ανορεξία/ Βουλιμία
 
– Και πολλές άλλες
Επιτρέπει:
– Να αυξήσουμε την αίσθηση της αυτό-αποτελεσματικότητας στη διαχείριση των συναισθημάτων
– Να αποκτήσουμε μια πραγματική ικανότητα χαλάρωσης
Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της σχέσης σκέψεις – συναισθήματα – βιολογικές αντιδράσεις που διευκολύνει την διατήρηση μιας ψυχο-πνευματικής και σωματικής ισορροπίας αναπτύσσοντας νέες ρυθμιστικές συνήθειες.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 70001004

Save