Κανένας γονιός δεν πήρε εγχειρίδιο προσαρμοσμένο στο παιδί του στο δωμάτιο του τοκετού (αν και θα ήταν αρκετά βοηθητικό). H αλήθεια είναι ότι οι γονείς κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε το παιδί μας να βιώνει την αγάπη, την ασφάλεια και την αποδοχή μας. Ως γνωστό, τα παιδιά δημιουργούν την αυτοεικόνα τους, αρχικά, μέσα από το οικογενειακό περιβάλλον. Ένα από τα πιο πολύτιμα ψυχικά δώρα που μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας είναι να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται τον εαυτό τους.
Εκτός από τις πράξεις αγάπης και αφοσίωσης, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση τους, είναι εξίσου σημαντικά και αυτά που τους λέμε. Τα λόγια καταγράφονται στο υποσυνείδητο τους δημιουργώντας τους πυρηνικές πεποιθήσεις που τους ακολουθούν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ποιες είναι αυτές οι λέξεις-φράσεις που μπορούμε να λέμε στα παιδιά μας για να τονώνουμε την αυτοπεποίθηση τους, νιώθοντας ταυτόχρονα την αγάπη και την αποδοχή.

1. Σε αγαπώ! Αγαπάμε τα παιδιά μας άνευ όρων, είτε κάνουν αταξίες είτε όχι. Η αγάπη μας προς αυτά είναι αδιαπραγμάτευτη και αστείρευτη.

2. Είσαι καταπληκτικό παιδί! Τονίζουμε τα θετικά σημεία του παιδιού μας. Μεγεθύνουμε όπου εστιάζουμε.

3. Δείξε τα συναισθήματά σου! Δεν υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα. Το παιδί μας μπορεί να εκφράζει όλα τα συναισθήματα αρκεί να το κάνει με συμπεριφορές που δεν θα πληγώσουν ή να στεναχωρήσουν τους.

4. Έκανες λάθος. Είναι πολύ χρήσιμο για το παιδί μας να μάθει ότι όλοι ανεξαιρέτως κάνουμε λάθη. Σημασία έχει να μπορούμε να τα διορθώνουμε και να μην τα επαναλαμβάνουμε.

5. Είμαι περήφανος/νη για σένα! Δείχνουμε πόσο περήφανοι είμαστε ενισχύοντας θετικά τις συμπεριφορές τους.

6. Έχεις δίκαιο. Συγγνώμη. Ως γνωστό, ουδείς αλάνθαστος. Ζητάμε συγγνώμη όταν πρέπει από τα παιδιά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χάνουμε το «κύρος» μας αλλά του δείχνουμε πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να το παραδεχόμαστε με εντιμότητα.

7. Σου έχω εμπιστοσύνη! Δείχνουμε εμπιστοσύνη στην κρίση τους και στις επιλογές τους.

8. Σου έχω μια μικρή έκπληξη! Δεν χρειάζεται πάντα οι εκπλήξεις να ανταλλαγή με επιτεύγματα.

9. Πες μου σε ακούω! Ακούμε τι θέλουν να μας πουν. Μερικές φορές είναι αρκετό απλά να ακούμε αυτό που θέλουν να μας πουν χωρίς διδασκαλίες.

10. Μου έλειψες! Πόσο όμορφο είναι να νιώθουμε ότι κάποιος μας σκέφτεται.

11. Καληνύχτα..Καλημέρα..Θα σε δω σε λίγο…Δεν θα λείψω για πολύ.. Σε ευχαριστώ. Είναι λέξεις που δείχνουν στα παιδιά μας ότι υπολογίζουμε την παρουσία τους.

12. Προσπάθησε! Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις. Δεν πρέπει να τους δίνουμε ψάρια αλλά να τα μάθουμε να ψαρεύουν.

13. Τι θέλεις να κάνουμε; Η γνώμη των παιδιών μας είναι σημαντική για εμάς. Υποστηρίζουμε τις ιδέες τους.

14. Πιστεύω σε σένα! Το παιδί μας συμπεριφέρεται ανάλογα με το τι πιστεύουμε γι΄ αυτό . Τι θα μπορούσε άραγε να πετύχει ένα παιδί αν ο γονιός- ήρωας του πιστεύει στις δυνάμεις και ικανότητες του;

15. Θες να παίξουμε; Αυτή η μαγική ερώτηση ανοίγει τεράστια κανάλια επικοινωνίας με το παιδί μας.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντοτε ότι το παιδί μας έχει μια μοναδική και ανεπανάληπτη παιδική ηλικία. Ας τα κρατήσουμε από το χεράκι, ας κυλιστούμε μαζί τους, επειδή όλα αυτά θα κρατήσουν…όπως λένε και οι Αμερικανοί “in the blink of an eye” (εν ριπή οφθαλμού).

Ευάγγελος Ορφανίδης Κλινικός Ψυχολόγος

70001004

Save

Save