Το κουκλοθέατρο ήταν αρκετά διαδεδομένο στην αρχαία Ελλάδα, το οποίο χρησιμοποιούσαν στη καθημερινή ψυχαγωγία τους οι αρχαίοι Έλληνες. Οι κούκλες τους ήταν κατασκευασμένες από κερί και ξύλο. Γι αυτό άλλη ονομασία, εκτός αυτής του ανδρείκελου, ήταν νευρόσπαστο. Αναφορά τους υπάρχει στον Ηρόδοτο και στο Ξενοφώντα, καθώς και στον Πλάτωνα, ο οποίος παρομοιάζει τα νήματα του νευρόσπαστου με τα ανθρώπινα πάθη.

Το κουκλοθέατρο έχει ως σκοπό του να κινητοποιήσει τη φαντασία και το συναίσθημα του παιδιού, επιταχύνει την ωριμότητά του, ασκεί την κρίση του και ικανοποιεί ανάγκες επικοινωνίας και έκφρασης. Η παρακολούθηση μιας παράστασης ασκεί τον αυτοέλεγχο, την παρατήρηση ενώ παράλληλα δραστηριοποιεί την σκέψη του παιδιού. Το βοηθά να ζήσει τη μαγεία, το θαύμα και την συναισθηματική ένταση. Ταυτίζεται με την κούκλα, διασκεδάζει με την δράση της αλλά και παραδειγματίζεται από τα παθήματά της. Την αισθάνεται με διαφορετικό τρόπο από ότι τους άλλους ανθρώπους. Την βάζει στον δικό του μαγικό κόσμο και άλλοτε εξασκεί πάνω της εξουσία και επιθετικότητα και άλλοτε παίρνει από αυτήν τρυφερότητα και αγάπη, στη μορφή που εκείνο επιθυμεί και που πολλές φορές διαφέρει από αυτό που του δίνουν οι μεγάλοι.

Τα καλά έργα προβάλλουν παράλληλα και όλες τις πανανθρώπινες αξίες. Ο συγγραφέας τις διοχετεύει μέσα στο μύθο βοηθώντας το παιδί ν’ αναπτύξει, παράλληλα με τις πνευματικές και ψυχικές του δυνάμεις, το αίσθημα της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της ευθύνης και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Φροντίζει ακόμα να διοχετεύει μέσα στα έργα του κοινωνικές και παιδαγωγικές αξίες, που σύμφωνα με τα πορίσματα της σύγχρονης παιδικής ψυχολογίας, βοηθούν στο σωστό προσανατολισμό του παιδιού στη ζωή.

Ακόμη και δύσκολες ηθικές έννοιες και πανανθρώπινες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η αγάπη, η ειρήνη, η κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, μπορούν να μεταδοθούν με τη βοήθεια μυθικών προσώπων.

Τέλος η μαζική παρακολούθηση μιας κουκλοθεατρικής παράστασης βοηθά άμεσα στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Η μαζική συμμετοχή στις συγκινήσεις και στη χαρά που πηγάζουν από την παράσταση, βοηθούν στην καλύτερη ένταξη του παιδιού στην ομάδα, βοηθώντας το να καταλάβει πως τα μέλη της ομάδας αυτής, έχουν τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ

Ο Φίλος μου ο Ζίγκι είναι Θυμωμένος!

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να βοηθήσει το παιδί μέσα από μια ευχάριστη ιστορία να μάθει σύντομες και αποτελεσματικές τεχνικές για τη διαχείριση του θυμού. Η διαχείριση του θυμού και των αρνητικών συναισθημάτων στην παιδική ηλικία αποτελεί την μετέπειτα κατάκτηση της αυτονομίας αλλά και των λειτουργικών διαπροσωπικών σχέσεων. Οι τεχνικές του βιωματικού ανήκουν στην ψυχολογική κατεύθυνση του Γνωστικού-Συμπεριφορισμού που θεωρείται αρκετά αποτελεσματική για τη διδασκαλία ελέγχου του θυμού και της επιθετικότητας στα μικρά παιδιά.

Διάρκεια εργαστηρίου: 45 λεπτά

Συντονιστές εργαστηρίου:
Ευάγγελος Ορφανίδης εγγεγραμμένος Κλινικός ψυχολόγος-ειδ. Συνθετικός ψυχοθεραπευτής
Νατάσα Θανάση πτυχιούχος ψυχολογίας – Σύμβουλος εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας

Τηλέφωνο επικοινωνίας 70001004