Καταρχήν το Σύνδρομο αυτό ένας ανεπίσημος όρος και όχι αναγνωρισμένη ψυχική διαταραχή. Μπορεί όμως να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος.
Το σύνδρομο της άδειας φωλιάς περιγράφει συμπτώματα που περιλαμβάνουν τη μοναξιά, τη θλίψη και την απώλεια σκοπού. Είναι μια συναισθηματική κατάσταση που πολλοί γονείς βιώνουν όταν τα παιδιά τους εγκαταλείπουν το σπίτι για σπουδές, στρατό κλπ.
Τα αίτια προκύπτουν από την ενασχόληση των γονιών με τα παιδιά. Όταν τα παιδιά πάψουν πλέον να χρειάζονται τη σταθερή φροντίδα που λάμβαναν από τους γονείς τα τελευταία τουλάχιστον 18 χρόνια, ορισμένοι γονείς αποπροσανατολίζονται και βιώνουν έντονα την μοναξιά. Επίσης άμεσο αντίκτυπο έχει και στο ζευγάρι-γονείς καθώς μέσα από την αποκλειστική ενασχόληση τους με παιδιά δημιουργήθηκε μεγάλο χάσμα επικοινωνίας με το έτερον τους ήμισυ. Το Συνδρομο αυτό εντοπίζεται συχνότερα στις γυναίκες ,αν και μπορεί να επηρεαστούν οι γονείς και των δύο φύλων.

Όταν τα παιδιά εγκαταλείπουν το σπίτι οι γονείς μπορεί να βιώσουν:

Απομόνωση
Μοναξιά
Άγχος ή πανικός
Εξαιρετική θλίψη
Απώλεια ενδιαφέροντος για προηγούμενες δραστηριότητες
Ένα γενικό αίσθημα απροθυμίας

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς μπορούν να εκμεταλλευτούν τον ελεύθερο χρόνο τους δημιουργώντας νέες φιλίες και αναπτύσσοντας νέα χόμπι, το σύνδρομο της άδειας φωλιάς μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αναζωογόνηση της ζωής τους.