Να διευκρινίσουμε ότι η ύπνωση δεν είναι ύπνος, αλλά αντίθετα μια κατάσταση αυξημένης συνειδητότητας. Η σύγχρονη κλινική υπνοθεραπεία είναι μια συνθετική, βραχεία στρατηγική θεραπείας που στοχεύει συγκεκριμένα στο να βρει λύση σε ένα πρόβλημα γρήγορα, με ασφάλεια και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται. Τα ψυχολογικά ή ψυχοσωματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι συνήθως απλά το αποτέλεσμα μιας πιο βαθιάς, υποβόσκουσας διανοητικής / συναισθηματικής αιτίας. Η κλινική υπνοθεραπεία στοχεύει ακριβώς σε αυτό το βαθύτερο επίπεδο προκειμένου να δώσει λύση.

O υπνοθεραπευτής  σε καμία περίπτωση δεν κατευθύνει τον θεραπευόμενο , αλλά του προτείνει να βιώσει διαφορετικές εμπειρίες. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο θεραπευόμενος παραμένει ξύπνιος κατά τη διάρκεια της υπνοθεραπείας και δεν χάνει τον έλεγχο της συμπεριφοράς του, αφού ελέγχει τις σκέψεις και τις πράξεις του.

Oι περισσότεροι που έχουν δοκιμάσει την ύπνωση αναφέρουν ότι είναι μια ευχάριστη εμπειρία ηρεμίας και χαλάρωσης, αφού η προσοχή τους αποσπάται από τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν και εστιάζεται σε αυτό που έχει θεραπευτική αξία.

O κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στην ύπνωση: Oρισμένοι υπνωτίζονται πολύ εύκολα, κάποιοι δύσκολα και κάποιοι άλλοι καθόλου. Στην πραγματικότητα, όμως, ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιτυχία της μεθόδου είναι η επιθυμία του ατόμου να υπνωτιστεί. Συνεπώς, οι περισσότεροι μπορούν να το καταφέρουν αν το επιθυμούν πραγματικά.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, αλλά ο υπνοθεραπευτής είναι αυτός που θα επιλέξει εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στον καθένα και ανταποκρίνεται περισσότερο στις δικές του ανάγκες. Είναι καλό ο υπνοθεραπευτής να είναι πιστοποιημένος και να έχει μια ολοκληρωμένη και εκτενή εκπαίδευση στην Κλινική υπνοθεραπεία και ψυχοθεραπεία.

Δεν υπάρχει απώλεια συνείδησης κατά την υπνοθεραπεία, αλλά ούτε και αμνησία – εκτός κι αν αυτός είναι ο στόχος της θεραπείας. O θεραπευόμενος, λοιπόν, θα είναι σε θέση να θυμάται όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Για πολλούς λόγους. Κατ’ αρχάς, ο δικός μας άνθρωπος δεν έχει πάρει την απαραίτητη εκπαίδευση, έτσι ώστε να είναι σε θέση να μας υπνωτίσει και να μας παράσχει ουσιαστική βοήθεια. Κατά δεύτερον, από τη στιγμή που είναι άτομο του στενού μας περιβάλλοντος, δεμένο συναισθηματικά μαζί μας, πιθανόν να μην μπορεί να δει τα πράγματα αποστασιοποιημένα και ψύχραιμα.

Η υπνοθεραπεία είναι μια σύντομη στρατηγική θεραπεία που στοχεύει αποκλειστικά στην αναζήτηση λύσης για τα προβλήματα που απασχολούν τον θεραπευόμενο με γρήγορο, ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. O ειδικευμένος υπνοθεραπευτής έχει την ικανότητα να διαπιστώσει, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, εάν χρειάζεται να επιστρέψετε στο παρελθόν για να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος (οπότε θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιας μορφής ψυχοθεραπείας) . Μέσω της υπνοθεραπείας, το άτομο θα μπορέσει να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο της συμπεριφοράς του.

Και βέβαια μπορούν, αρκεί να έχουν συμπληρώσει την ηλικία των έξι ετών και να είναι σε θέση να διατηρήσουν συγκεντρωμένη την προσοχή τους.

:

  • Η υπνοθεραπεία χρησιμοποιείται μόνη της ή συμπληρωματικά ως ‘ένα επιπρόσθετο ψυχοθεραπευτικό εργαλείο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ενίσχυση μιας ευρύτερης ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.
  • Η επιτυχία της εξαρτάται τόσο από την ικανότητα του θεραπευτή όσο και από την ικανότητα του ατόμου να χαλαρώσει και να εστιάσει τη σκέψη του.
  • Ενδείκνυται να γίνεται από ειδικούς ψυχιάτρους, ψυχολόγους, και ψυχοθεραπευτές που έχουν ειδική και πιστοποιημένη εκπαίδευση σε αυτή τη θεραπεία.
  • O Βρετανικός και ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος έχουν εγκρίνει την ύπνωση ως μέθοδο θεραπείας από το 1955 και 1958 αντίστοιχα.

    Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε 70001004

Ευάγγελος Ορφανίδης – Εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος, Ειδ. Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής