Τι είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή;

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή χαρακτηρίζεται από συχνές και επίμονες ανησυχίες και έντονο άγχος για πολλαπλά θέματα της ζωής χωρίς αντικειμενικό όμως λόγο ανησυχίας. Τα άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή νιώθουν λίγο-πολύ ένα μόνιμο άγχος ή ανησυχία που δεν περιορίζονται σε κάποια συγκεκριμένη κατάσταση ή δραστηριότητα αλλά , όπως λέει και η ονομασία, είναι γενικευμένο. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν εύκολα να αυτοσυγκεντρωθούν, να χάνουν κάποιες φορές τον ειρμό των σκέψεών τους και να νιώθουν απαισιοδοξία, ανησυχία, ευερεθιστότητα, πίεση και διαρκή υπερένταση.Η διαρκής ανησυχία και υπερένταση δημιουργεί εύκολα μια αίσθηση γενικής κόπωσης που, σε συνδυασμό με τις συχνές δυσκολίες ύπνου που υπάρχουν -εξαιτίας διαφόρων αρνητικών σκέψεων- κάνουν πολλές φορές την κατάσταση αφόρητη. Συχνά, υπάρχουν και διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως σωματική υπερένταση, πονοκέφαλοι, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, ξηροστομία, τρέμουλο, αναπνευστικές δυσκολίες, αίσθημα πνιγμού, πόνος ή δυσφορία στο στήθος, ζάλη, αίσθηση αστάθειας, λιποθυμίας ή αποξένωσης, φόβος απώλειας ελέγχου ή φόβος θανάτου, μουδιάσματα, ανατριχίλες, κοιλιακοί πόνοι, ευερέθιστο έντερο κ.ά. Τα άτομα με Γ.Α.Δ. ανησυχούν στην κυριολεξία καθημερινά για διάφορα πράγματα και δυσκολεύονται πολύ να ελέγξουν την ανησυχία τους αυτή. Σκέψεις του τύπου «Λες να;» διαδέχονται συνεχώς η μία την άλλη, κάνοντας το σώμα άκαμπτο και προκαλώντας διάφορους σωματικούς πόνους εξαιτίας της συνεχούς υπερέντασης.

Ποιους αφορά η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή;

Περίπου τέσσερα εκατομμύρια υποφέρουν από Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή ετησίως. Συχνά ξεκινά στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία, αλλά και κατά την ενηλικίωση και είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή;

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή επηρεάζει το άτομο βιολογικά και ψυχολογικά. Έτσι, εάν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα είναι εμφανή και για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, τόσο ώστε να επηρεάζουν την καθημερινότητα, ίσως θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να ζητηθεί βοήθεια από ειδικό επαγγελματία υγείας.

Βιολογικά, έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα όπως:

  • Ένταση των μυών

  • Πονοκέφαλοι / Κεφαλαλγίες

  • Ιδρώτας

  • Ναυτία

  • Η ανάγκη για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα

  • Κούραση

  • Προβλήματα ύπνου, είτε να κοιμηθεί ή να μείνει ξύπνιο

  • Τρέμουλο

Ψυχολογικά, έχουν σημειωθεί αλλαγές στην σκέψη, στο συναίσθημα και στην συμπεριφορά του ατόμου που πάσχει από Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Σκέψη

Τα άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή κυριεύονται από αρνητικές/καταστροφικές σκέψεις προκαλώντας έτσι μια μόνιμη ανησυχία και άγχος για θέματα υγείας, χρήματα, οικογένεια, δουλειά και τις σχέσεις τους. Έτσι, αυτές οι σκέψεις/ ανησυχίες γίνονται εμμονές και δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματική διάσταση της κατάστασης αλλά προκαλούν:

  • Επίμονη ανησυχία και ένταση

  • Μη ρεαλιστική οπτική του προβλήματος

Συναίσθημα

Η σκέψη, συνδέεται με το συναίσθημα του ατόμου με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή καθώς αυτή η καταστροφολογία, εγκαθίσταται στην καθημερινότητά του προκαλώντας του φόβο. Επίσης τρομάζει εύκολα και πολύ συχνά το άτομο μπορεί να γίνει και οξύθυμο.

Συμπεριφορά

Αυτή η ανησυχία και το άγχος που εξουσιάζει την σκέψη του ατόμου, συχνά παρεμβαίνει στις καθημερινές λειτουργίες του και αλλάζει την συμπεριφορά του. Έτσι, το άτομο παρουσιάζει δυσκολία συγκέντρωσης και αυτό έχει επίπτωση στην καθημερινότητά του όπως στην δουλειά, το σχολείο, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τις σχέσεις.

Τέλος, τα άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή συνήθως έχουν και άλλες αγχώδεις διαταραχές, όπως πανικό, Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και φοβίες, επίσης μπορεί να συνυπάρχει κατάθλιψη και /ή εξάρτηση στο αλκοόλ ή σε ουσίες.

Πως μπορώ να βοηθηθώ θεραπευτικά με την Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή;

Ο συνδυασμός της γνωσιακής συμμπεριφορικής θεραπείας με την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας φαίνεται να είναι ένα εξαιρετικό θεραπευτικό εργαλείο στην αντιμετώπιση των αγχώδων διαταραχών σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural and Cognitive Psychotherapy.  Παράλληλα, ερευνητικά και εμπειρικά δεδομένα δείχνουν να βοηθάει και ψυχο-εκπαιδευτική και υποστηρικτική θεραπεία όπως η Διαχείριση άγχους, συναισθημάτων, χρόνου και εκκρεμοτήτων. Επίσης οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως διαφραγματικές αναπνοές και βιοανάδραση, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του μυϊκού τόνου που συχνά συνοδεύει την Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή. Κάποιες φορές που κρίνεται αναγκαίο η θεραπεία συμπεριλαμβάνει και φαρμακευτική αγωγή, που δίνεται από ειδικό γιατρό σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία.